A képregény gyűjtés mint befektetés? Mire érdemes figyelnünk?

Forrás: USA Today

A gyűjtés mint hobbi - vagy akár pénzügyi befektetés - manapság egyik legfelkapottabb és talkán legtrendibb ága a képregények gyűjtése, mely azóta különösen hangsúlyos, hogy Hollywood újra felfedezte magának ezeket a modern regényeket mint kimeríthetetlen ihletforrás. Nyilván ha elkapott a gyűjtői láz, akkor nem feltétlenül az anyagi haszon a legfontosabb tényező, de nem árt pár olyan dologra is figyelnünk, ami komolyan meghatározhatja gyűjteményünk értékét.

Ha te is gyűjtőd a képregényeket, az akciófigurákat, könyveket, a söralátéteket, vagy BÁRMIT, akkor a Collectorism oldalon a helyed! Jössz?

logo_final_white_on_blue.png

A képregény gyűjtés egy elég gyorsan változó világ, így érdemes pár dolgot komolyan szem előtt tartani, ha minél kevesebb meglepetést szeretnénk magunknak. Az első és legfontosabb szabály ezen a téren, hogy ne csak befektessünk az adott alkotásokba, hanem kívül-belül ismerjük is azt, amit gyűjtünk. Az egyes füzetek értékét ugyanis nagyban meghatározza az is, hogy a karakter vagy karakterek története hogy alakul. Persze így is lehet komoly bukkanókba ütközni egy kiadói döntés kapcsán: A képregény karakterek népszerűségének esésére egyik legismertebb példa Hank Pym, az eredeti Hangya esete, akit a Bosszúállók 213-as számában 1981-ben családon belüli erőszak elkövetőjévé tettek az írók, így érthető módon a karakternek egy teljesen új élt és zuhanó népszerűséget adva. 

Forrás: The Atlantic

Nyilván az ilyen fordulatok nem teljesen elkerülhetetlenek, de alapos ismeretekkel rendelkező gyűjtők már előre sejthetik a gyűjteményük értékét módosító tényezőket. Ilyen volt például a Batman képregények második Robinjának, Jason Toddnak esete, akinek népszerűsége finoman szólva sem alakult töretlenül és a kiadó végül egy telefonos szavazásban, több mint 10.000 szavazat alapján, mindössze 72 szavazat döntő súlyával de véget vetett a karakter karrierjének. Egyrészt az ilyen történeti fordulatok pillanatnyilag kellemetlenül hathatnak egy gyűjtőnek, de az említett történetszál végül olyan sokszor köszönt vissza a modernebb érában, hogy egy ügyes gyűjtő akár komoly profitot is felhajthat egy eredeti példány vagy a szavazásra felhívó hirdetés birtoklásával.

Forrás: Wikipedia

A fentiekből nyilván az is kiderül, hogy nem csak a legismertebb karakterek, hanem akár mellékszereplők is fontosak lehetnek a gyűjtőknek. Sokszor egy ritka karakter többet ér, mint egy-egy népszerű szereplő, de azt sem mindig lehet előre megjósolni, hogy egy néhány panelban először debütáló karakter mekkora értékkel rendelkezik majd később - ha mondjuk önálló címet kap, akkor lehet sejteni, hogy a színre lépését jelentő első képkockák értéke igen magas lesz. Pont ezt az értékugrást élvezhették mondjuk a Fantastic Four 53-as számának tulajdonosai, ennek a füzetnek a lapjain bukkant fel például a Fekete Párduc először. Sejthető, hogy a 2018-as film bemutatásakor ennek értéke az egekbe szökött.

Ebből persze az is látszik, hogy érdemes figyelni, mikor kerül mondjuk egy-egy sorozat megfilmesítésre vagy TV sorozathoz történő felhasználásra. Kivételesen jó példa erre az amúgy is rendkívül értékes Action Comics #1, a képregény gyűjtés egyik Szent Grálja, melynek ára 2014-ben a Man of Steel bemutatását követően a szokásosnál is magasabbra rúgott. A Superman karakterét először világ elé táró 1938-as füzet egyik példánya konkrétan 3,21 millió dollárért talált gazdára az ebayen keresztül, mindez persze a franchise körüli hatalmas - és azóta sajnos jócskán lecsengett - felhajtásnak köszönhető.

Külön érdemes arra is figyelnünk, hogy hogy áll az adott kiadó "szénája":  Ahogy arról nemrég mi is írtunk, a Vertigo kiadó például idén lehúzza a rolót, ami szinte biztos, hogy komoly hatással lesz az egyes címekre és máris lehet tudni, hogy sorozataikban megkülönböztetnek majd Vertigo-korszakot és az azt követő érát.

Persze az alapos ismeret és különféle kultúr-referenciák figyelése mellett néhány alapvetőnek is mondható tényezőt sem árt figyelembe venni egy-egy képregénybe történő invesztáláskor: Fontos figyelnünk az állapotra, a ritkaságra és az újranyomásokra is. Egyes képregényekből már az évekkel később újra kiadott példányok is sokat érnek, de érdemes figyelnünk arra, hogy mi magunk ne egy "értéktelen" utánnyomásra adjunk ki irracionálisan nagy összeget.

Összefoglalva tehát a képregény gyűjtés igen sok figyelmet igényel, főleg, hogy ha befektetésnek szánjuk, ugyanakkor körültekintő és tájékozott gyűjtők komoly összegeket nyerhetnek egy-egy jól kalkulált eladással, de nem árt észben tartanunk, hogy ez a terület az elmúlt tíz év talán legdinamikusabban változó gyűjtői ágainak egyike.

A bejegyzés trackback címe:

https://temitgyujtesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9915021404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Te mit gyűjtesz?

Hírek és érdekességek a gyűjtők és gyűjtemények világából - nem csak gyűjtőknek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

HTML

süti beállítások módosítása