1,8 millió dollárért keltek el a Holdra szállás elveszettnek hitt, eredeti felvételei

nasa_apollo11.jpg

Fotó: NASA

Sosem tudni, milyen kincseket lel az ember egy kiárusításon - sokszorosan érvényes ez az Apollo 11 eredeti felvételeire, melyet a Holdra szállásról egy külső kamera rögzített. A NASA egykori gyakornoka gyakorlatilag gombokért jutott az értékes relikviához 43 évvel ezelőtt.

A NASA számára az idei év egy nagyon fontos jubileumról szól, hisz 50 éve lépett ember a Holdra. Külön öröm lehet az űrkutatási intézet egy 70-es évekbeli gyakornokának, aki most igen komoly összeget kaszált néhány véletlenül eladott felvételen.

Ha te is gyűjtöd a régi felvételeket, képregényeket, az akciófigurákat, könyveket, a söralátéteket, vagy BÁRMIT, akkor a Collectorism oldalon a helyed! Jössz?

logo_final_white_on_blue.png

1976-ban történt, hogy a NASA néhány leselejtezésre kerülő tárgyát a Sothesby's aukciós ház árverésre bocsájtotta. Ez volt az a pillanat, amikor a NASA egyik gyakornoka, az egyetemista Gary George saját és apja érdeklődéséből fakadóan is felvásárolt több, mint 1100 tekercset, akkori áron összesen 218 dollárért.

George a tekercsekből mindössze nyolc darabot adott el TV csatornáknak, a maradékot pedig egy templomnak akarta adományozni, amikor apja tanácsára hármat megtarott magának. Ezek ugyanis az Apollo 11 EVA címkét viselték magukon, mely a leszálló egység külső felvételeit jelöli. Az EVA kamera egész konkrétan azelőtt került lehelyezésre, hogy az asztronauták kiszálltak volna a landoló modulból. A felvételeken többek közt az is látható, ahogy Neil Armstrong megteszi első lépéseit, melyhez az elhíresült mondatát is elmondta ("Kis lépés ez az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.") - noha ezt sem Geroge, sem apja nem tudhatták, ugyanis nem rendelkeztek a speciális szalagok megtekintésére alkalmas eszközökkel.

A NASA 2006-ban hivatalosan is elismerte, hogy fogalmuk sincs, hova tűntek az eredeti felvételek, hollétükre csak 2008-ban derült fény, amikor George egy az űrkutatási hivatalnál dolgozó barátjával beszélgetett és szóba került annak legújabb projektje, a szalagok sorsának felkutatása. A beszélgetést követő napokban egy videóstudióban történt megtekintésük alkalmával jött végül rá, hogy a híres első lépések, Buzz Aldrin Jr. alacsony gravitációban ugrándozása és a Nixon elnökkel folytatott telefonbeszélgetésük is rajta van a felvételeken.

A felvétel azóta ismét a Sothesby's aukciós listájára került, innen pedig már nem is volt meglepő, hogy a július 20-ai árverésen 1,8 millió dollárért talált gazdára. 

Forrás: Reuters, CNBC

A bejegyzés trackback címe:

https://temitgyujtesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3514973794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2019.07.26. 13:27:40

...már azoknak akik hisznek a holdraszállásban. Talán az indiaiaknak most sikerül.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.07.26. 15:03:30

@Make Valamit: ez nem hit kérdése, tény.
Az agyhalott szektások hisznek a laposföldben, a holdra-nem-szállásban, meg a chemtrailben

frontop 2019.07.26. 15:47:01

Most George v Gorge v Gyuri v mi ... kissé slendrián cikk ...

daruguru 2019.07.26. 15:59:41

@Make Valamit: Elég szomorú, hogy néhány, fizikából finoman szólva félművelt újságíró és holdkóros ennyi emberrel sikeresen megetette ezt a marhaságot, hogy nem volt holdraszállás... Érdemes kicsit alaposabban utánajárni a dolgoknak, mielőtt ilyen véleményt fogalmazol meg. Amúgy ezekre mit mondanak a holdraszállás-tagadók?
www.nasa.gov/mission_pages/LRO/news/apollo-sites.html
Ezt is a NASA hamisította? Nem félnek, hogy más országok szondái és küldetései is látni fogják majd? Jesszus, mit mondanak majd az amerikaiak akkor? Vagy talán az egész világ benne van...???????!!!???!!!!????? :D

A poszt írójának pedig: Aldrin elhíresült mondata? Talán Armstrong-é. Ezt is illik azért tudni. :)

Alick 2019.07.26. 16:09:51

@Make Valamit: Ha kamu lett volna, az eseményeket szorosan monitorozó ruszkik a Pravda címlapján leplezik le.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2019.07.26. 16:53:11

@enpera: dehát a föld nem is lapos hanem homorú, majd nézd meg, hogy kopik a cipőd sarka....

Te mit gyűjtesz?

Hírek és érdekességek a gyűjtők és gyűjtemények világából - nem csak gyűjtőknek

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

HTML

süti beállítások módosítása